Gästbloggare

Idag har jag bjudit in Terese Marvelin att berätta om att skriva humoristiskt. 

Tack så mycket, Terese!

  

Att skriva roligt är en konst.


”Det var en gång en rysk, en tysk, och….” 
Men det är ju faktiskt inte så kul. Hur skriver man roligt då? Hur skriver man så att läsaren slår sig för knäna och ramlar ihop i en hög av tårar för alla skratt? Din karaktär kan ju knappast gå runt och dra vitsar hela tiden.
”Du måste ha varit där”. Det kan man höra folk säga som försöker återberätta något roligt som har hänt. Men stämmer det verkligen? Jag tror att en bra berättare kan återskapa det humoristiska från situationen till vem som helst, när som helst. Samma sak är det när man skriver en bok och försöker få till det humoristiska. Med undantag för internskämt mellan dig och dina vänner då, eftersom då måste du faktiskt ha varit med för att kunna uppskatta det roliga. Om du ska återberätta något roligt i din bok, något som du varit med om. Börja då med att acceptera att det är svårt. Det är steg nummer ett. Då har du kommit halvvägs. Precis som för den personen som gjorde ett försök och sedan sa att ”du måste ha varit där” när du inte skrattade åt det som skulle ha varit roligt. Den personen misslyckades helt enkelt med det där som är så svårt. När du skriver måste du kanske lägga ner lika mycket tid på den där korta biten som ska vara rolig som du lägger ner på att skriva den där jobbiga sexscenen eller det tårdrypande sorgekapitlet. 
Vad skrattar man åt då? En läsare uppfattar ofta vardagliga saker som man kan känna igen sig i som roliga. En av våra främsta svenska komiker är mästare på detta. Johan Glans. Han skämtar om barnkalas, Mc Donaldsbeställningar och missade tunnelbanor. Alltså sånt som dom flesta kan relatera till. Det kan väcka roliga minnen för läsaren som du som författare inte har en aning om när du skriver det. Tänk ”smått men välplacerat”. En gammal man som inte kan sluta upprepa sig på grund av sitt dåliga minne, att någon råkar tappa ut trosor från sin väska mitt på gymmet (har hänt mig) eller karaktären som alltid säger fel saker vid fel tillfälle eller alltid klantar till sig. Folk som är ”lite tokiga”det är kul.
Däremot så måste man tänka på att skriva rappt. Kort och koncist. Det går inte att skriva långa utdragande beskrivningar fulla av känslor när det ska vara roligt. Tänk på alla roliga historier du hört. Visst kan dom vara långa och detaljerade men själva punch line’en kommer alltid lika överraskande och snabbt som en käftsmäll.


Vill du läsa mer om mig och min debutroman ”Var lugn, allt är i sin ordning.” så följer lite info nedan.
Boken köps billigaste på: http://www.adlibris.com/se/organisationer/product.aspx?isbn=9789198222104 
Det går också bra att maila mig på: info@teresemarvelin.se för att köpa ett signerat exemplar.
Jag har en hemsida: http://www.teresemarvelin.se
och en facebooksida http://www.facebook.com/teresemarvelin

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3918 Det här inlägget postades i Lite av varje. Bokmärk permalänken.
Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 810 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 810 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3918 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3918 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3918

Kommentera Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3918

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *