Hur tänker du bakom skärmen?

Jag är relativt aktiv på sociala medier såsom Facebook, Instagram och har en ambition om att bli bättre på det på min egen hemsida.
Jag är medlem i olika grupper på Facebook och har både en privat sida och en författarsida.

De senaste dagarna har jag mer och mer tänkt på hur förvånansvärt många det är som rapar ur sig elakheter och spydigheter i skydd av en skärm. Det är fritt fram för personliga påhopp och det är inte alls ovanligt att trådar som startar i en trevlig ton helt plötsligt urartar.
Hur kommer det sig?
Jag har inga som helst problem  med att människor inte tycker som jag och att de vill argumentera för sin sak, men jag kan inte skaka av mig känslan att många av de kommentarer jag läser på nätet aldrig skulle ha uttrycks på detta fula sätt face to face. Folk outar andra till höger och vänster och skiter fullkomligen i att det faktiskt kan få förödande konsekvenser. Inget är privat längre utan alla ska få reda på allt om alla utan den minsta tanke på varför.
Det gör mig illamående.

Vem är du som känner ett behov av att klanka ner på andra människor på detta sätt? Vad är det som gör ditt eget liv så hemskt att det enda som får dig att må något sånär okej är att bete dig som en översittare? Vad hände med det gamla talesättet: Behandla andra som du själv vill bli behandlad? Har det blivit omodernt?
Jag kan inte tolka det på något annat sätt. Det är inte en bra egenskap att vara omtänksam, snäll och vilja andra gott.
Nej, sätt dig över andra och höj dig själv istället. Det är det nya BRA.

Nu kanske du tänker att jag är något mesigt mähä som aldrig vågar tycka någonting och vill att vi alla ska sitta och hålla varandra i händerna runt den öppna elden och sjunga ”Kumbaya”. Du kan i så fall inte ha mer fel. Jag uttrycker gärna min åsikt – när någon ber om den – men jag tänker på hur den framförs. Hur hade jag velat få den levererad om det var jag som satt på andra sidan bordet? Respektfullt eller med ett hånflin?

Jag vet att jag har bloggat om det här tidigare, men tycker inte att det kan pratas nog om det här. Kan vi inte försöka vara lite snällare mot varandra? Kan vi inte försöka höja varandra istället för att sänka?

Ha egna åsikter och stå för dem, men framför dem på ett mer konstruktivt sätt.
Okej? Snälla?

Det här inlägget postades i Lite av varje. Bokmärk permalänken.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388

2 kommentarer till Hur tänker du bakom skärmen?

 1. Åsa Persson skriver:

  Hej!

  Så himla fint och bra skrivet!! Kunde inte hålla med dig mer!! Det är jätteviktigt som du skriver, och det glömmer nog många tyvärr bort idag – att tänka sig för – hur hade du velat ha åsikten levererad om du satt på andra sidan bordet?

  Jag fattar inte heller hur folk kan häva ur sig det ena om än det andra. Jag försöker personligen låta bli. Hittar saker varenda dag som jag stör mig på när jag är på sociala medier men jag bläddrar bara förbi och sätter skygglappar på. Hellre det än att kräkas på personen som uppenbarligen tycker så av någon för mig okänd anledning. Om jag inte väljer att fråga fint. Det kan vara bra att fråga ibland. Bara man frågar fint och respekterar svaret man får. Vi är alla olika och vi har alla olika i bagaget. Däremot så kan jag inte låta bli att försvara mig om någon ger sig på mig. Jag kan inte bara låta det rinna av och låtsas att jag inte bryr mig. Däremot försöker jag hela tiden hålla efter min Facebook så jag bara har kontakter där som jag mår bra av.

  Det här blev längre än jag tänkt. Se det positivt. Jag gillade verkligen det du skrivit och blev engagerad =)

  Önskar dig en trevlig kväll, min vän!

  Kramar,
  Åsa.

  • asabonelli skriver:

   Tack så mycket för fina och tänkvärda ord! De gjorde mig väldigt glad. Inte allra minst för att responsen på det här inlägget bara har varit positivt. Hoppas det kommer att ligga till grund för att fler tänker sig för en extra gång innan de knappar in de sårande orden som kliar i fingrarna men som de aldrig skulle våga säga högt.

   Ha en fantastisk kväll du med!
   Kram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *