Jag vill. Du vill. Ska vi?

För några dagar sedan hamnade jag i en diskussion med en kvinna om det här med ungdomar och deras syn på sex. Vi pratade om ideal och kraven som ungdomarna ställs inför idag. Jag menade att jag är glad över att jag är vuxen och inte behöver växa upp under dessa förhållanden, hon sa tvärtom. Hon påstod att det är lättare för ungdomarna idag för nu kan vi prata om det mesta, vilket man inte kunde förut.

Det senare håller jag definitivt med om, men lättare? Njä. Självmordsstatistiken minskar men ökar bland ungdomar. Varför?

Men nu var det inte det vi skulle prata om.
Vi skulle diskutera SEX.

Jag gillar att prata om ämnet. Tycker inte det är speciellt pinsamt och när jag skriver en sexscen har jag riktigt kul. Några skämskuddar har jag aldrig behövt ta till och tycker det är spännande att lyssna till vad andra har för preferenser och vad de varit med om.
Men det finns tillfällen då jag blir illa berörd och uppriktigt sagt beklämd.

En ytligt bekants tjugoåriga dotter medverkar just nu i en dokusåpa och igår läste jag ett uttalande från henne till Nyheter24.
Citat: ”Ni kommer att få se mig porrfilmsknulla med handklovar och piska.”
Jag var tvungen att läsa det två gånger för att fatta att det verkligen stod så. Men det gjorde det.
PORRFILMSKNULLA.
Tro mig – jag är inte pryd på något sätt – men va?
Jippie att sexualiteten har tagit ett rejält kliv framåt, men är inte det här ändå att kliva över gränsen?

Men det är så här det är. Och det var det  jag försökte påpeka i diskussionen med kvinnan. Ungdomar har idag en helt annan syn på vad som är okej och inte. Självklart inte alla men väldigt många. Gränserna har suddats ut och det som förut har varit något som är privat har flyttats ut bland allmänheten. Jag upplever att konsekvensanalysen mer eller mindre har försvunnit och att allting blir mer och mer luststyrt.
”Det här är vad jag vill och jag vill göra det nu. Skit i vad som händer i morgon, om en månad eller ens om ett år.”
Hur många har inte blivit olyckliga för att de låtit lusten styra, blivit filmade och sedan utlagda på nätet?
Hur många finns det som helt förkrossade sitter och tänker:
”Varför gjorde jag det? Inför alla. Bara för att jag inte tänkte till först.”

Det som finns på nätet, stannar där. För alltid. Det kommer att finnas där den dagen de är ”vuxna”, det kommer att finnas där när de bestämmer sig för att skaffa barn och det finns där när barnen själva är tillräckligt stora för att förstå.

Jag tänker drista mig till att påstå att startskottet för denna mentalitet var programmet ”Big Brother”. Där är/var? det ett evigt guppande under eller ovanpå täcken.
Till allas skräckblandade förtjusning. Så länge det inte är min mamma/pappa/syster/bror/dotter eller son så är det ju underhållning, gudbevars.
Man skulle ju kunna tycka att tv-kanalerna har ett ansvar och inte producerar den här typen av program. Jag förstår att de inte gör det för allt handlar om pengar. Då är det istället VI som tittare som har makten. Tittar ingen så läggs det ner. Enkel matematik.
Eller som jag skrev på Facebook, hade någon av mina ungar kommit till mig och glatt talat om att hen ska vara med i en dokusåpa av det här slaget, hade jag dragit ut köksstolen och sagt:
”Sätt dig här nu lilla vän så ska vi prata du och jag.”

Det finns nog också de som tror att det alltid handlar om att utnyttjas eller att utnyttja. Självklart är det så i en hel del fall, inte minst läser vi om det alltför ofta i den dagliga pressen. Men vi pratar inte alls i lika stor utsträckning om när sex sker i samtycke. Då tittar vi åt ett annat håll och skruvar besvärat på oss. Pratar du med dina barn om sex för att få reda på hur deras inställning ser ut? Vad är okej och vad är inte okej?

Vad du bestämmer dig för att göra i sovrummet har inte jag ett jävla skit med att göra.
Men snälla, fläk inte ut dig själv för fem minuter i rampljuset eller för att du ville det där och då.

Jag kan garantera dig att det kommer bli de mest dyrköpta fem minuterna i ditt liv.

Det här inlägget postades i Lite av varje. Bokmärk permalänken.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *