Jenny Jakobsson gästbloggar

Idag har jag bett Jenny Jacobsson gästblogga hos mig om det här med marknadsföring vilket hon är en fena på. Så håll till godo!

Jenny1BW (2)

 

Marknadsföring by me

Fick en fråga av Åsa om att gästblogga om marknadsföring och eftersom det ligger mig varmt om hjärtat gör jag gärna det. Men först kanske det är på sin plats att jag presenterar mig.

Jag heter Jenny Jacobsson och debuterade både som novellist och författare under 2014. Jag är grundare för #Älskanovellerprojektet, medverkar även i novellantologin Insikter och Över en fika. Min debutroman heter I ditt kvarter – händer saker du inte ser.
Har precis skickat in mitt nya manus till förlagen. I dec-15 släpps de första tre delarna i novellserien De sju dödssynderna som jag medverkar i. Det var lite om min skrivarresa so far, nu till mina tips för att lyckas med marknadsföringen.

Marknadsföring är A-O, utan den syns man inte. Det finns mängder av sätt man kan marknadsföra sig på. Här kommer mina bästa tips.

1. Våga fråga! – Det viktigaste tipset av dom alla.

2. Ring runt till olika butiker, släpp tanken om att bara kontakta bokhandlarna för signering. Det finns mängder av andra ställen som tycker att det är kul att du vill komma, speciellt som de tjänar en slant på varje såld bok.
3. Törs du inte ringa så maila. Berätta om dig själv, din bok och fördelarna med att du kommer. Att du i samband med signeringen marknadsför deras butik på dina sociala medier och hur de tjänar på att du är där ett par timmar.

 1. När du väl bokat en signering och sitter där, se till att vara aktiv. Våga prata med allt och alla som passerar ditt bord. Signerar du på orten du är ifrån så tala om att du är ifrån orten, väldigt många köper bara på det. Sätt små rörliga mål under signeringen, börja med att ha som mål att spräcka nollan, nästa mål kan vara att sälja minst fem böcker, nästa mål tio osv. Höj successivt målet under tiden du är där. Lämna en bok som tack för att du fick komma, du kommer garanterat få höra att du är välkommen tillbaka när du vill.
 2. Prata för din bok. Om de frågar om den är bra så våga svara ja! Annars hade inte förlaget gett ut den.
 3. Kontakta lokal media och tala om att du finns. Tidningar och radio är perfekta ställen att synas och höras på.
 4. Anordna event där du får möjlighet att prata om ditt skrivande och signera dina böcker, vill du inte göra det själv, så gå ihop ett gäng författare och gör det tillsammans.
 5. Prata med lokala butiker och fråga om de vill sälja boken. Poängtera att de tjänar en summa per bok, få tackar nej till att tjäna pengar.
 6. Bygg en författarplattform på sociala medier eller en blogg. Jag använder min författarplattform till precis allt som har med mitt skrivande att göra. Här samlar jag recensioner, bilder från releaser, anordnar tävlingar mm.
 7. Lotta ut din bok på din plattform eller kom överens med någon författarvän att ni lottar ut varandras böcker. Här får ni båda chansen att knyta nya affärskontakter och hitta nya läsare. Samtidigt som er plattform får nya besökare.
 8. Gör en ljudfil av första avsnittet i din bok och presentera den på din författarplattform, gärna återkommande eftersom det kommer nya gäster till platsen. Alt som jag har gjort, gör nya ljudklipp av andra kapitel. Är du inte bra på högläsning så finns det andra som är det.
  12. Ljudfilen kan med fördel delas på releasefestinbjudan och/eller under rea perioder (dessa ljudklipp kan spelas in på vanlig smartphone, det behöver inte vara svårare än så)
  13. Sänk priset under releasefesten för att få snabb och stor spridning av boken.
 9. Erbjud specialpris till bokcirklar om du känner några.
 10. Beställ visitkort och lägg i varje bok du säljer, så dina läsare lätt kan nå dig om de vill berätta om sin läsupplevelse, men kom också ihåg att lägga in dina adresser till dina sociala medier i bokens efterord.
 11. Dela alla recensioner och ”sagt om boken” på din plattform, det väcker andras intresse för att läsa den.
 12. Små knep som inte kräver att du är social är att göra mobilskal med bokomslaget på, gör en rollup som syns när du signerar, beställ datorcovers med ditt bokomslag eller med din författarbild samt en kort presentation av dig själv (drar till sig blickar om du skriver på allmänna platser). Att skapa nyfikenhet är en förutsättning för att frågor ska ställas.
 13. Jag har gjort en egen kalender (bild finns på min författarsida), även den skapar nyfikenhet och frågor från omgivningen. Varje sånt tillfälle är ett försäljningstillfälle.
 14. Vänj dig vid regeln – bär alltid omkring på en bok eller åtminstone på dina visitkort. Sprid dem så fort tillfälle ges.
 15. Tänk utanför boxen och du kommer hitta massor av ställen att marknadsföra din bok på. Brainstorma med dina vänner. Jag har varit på allt från gym till restauranger.
 16. Ring till biblioteken och tala om att du finns och att du gärna kommer och håller ett anförande. Här får du dessutom gratis marknadsföring via bibliotekets kanaler.
  22. Inför jul kan ni med fördel kontakta stora lokala företag och fråga om de är intresserade av att köpa in din bok som julklapp till sina anställda till specialpris.
 17. Kom ihåg! Det värsta som kan hända när du ställer frågan är att du får ett Nej. – Våga fråga –

Lycka till med marknadsföringen och välkomna in på min författarplattform www.facebook.com/forfattardrommar Vill ni höra mer av mig finns det även ett sommarprat på 45 min på den här länken: www.aritonforlag.se/jacobsson/

Tack Åsa för att jag fick gästblogga hos dig, hoppas mina tips kommer väl till pass för några av dina läsare. J

Tack så mycket Jenny för din input som jag är säker på att många kommer att ta till sig. Det gör i alla fall jag.

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3918 Det här inlägget postades i Skrivande. Bokmärk permalänken.
Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 810 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 810 Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388

2 kommentarer till Jenny Jakobsson gästbloggar

 1. Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3918 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3918 Cecilia skriver:

  Och ta kontakt med lokala ( och andra ) boklådor. I dag är det svårt att få bokhandlare att köpa in indie-böcker eller böcker från mindre/små förlag tyvärr.
  Men upprätta ett kommissions-avtal så att din bok syns i- speciellt – den lokala bokhandeln.

  Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3918 Svara
  • Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3918 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3918 asabonelli skriver:

   Bra förslag, Cecilia! Tack!

   Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3918 Svara
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3918 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3918 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3918

Kommentera Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 3918

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *