Mitt och ditt

Din villa eller lägenhet har haft inbrott. Någon har varit inne i ditt hem och rotat runt bland dina saker. Allt ligger utspritt och söndertrampat i jakt på allt som är av värde. Kanske dörren, som du trodde var säker, är uppbruten. Eller så är det fönstret som är sönderslaget.
Den eller de som tagit sig friheten att kliva in bemödade sig inte ens att ställa tillbaka mjölkpaketet, som den/de har druckit direkt ur, utan har slängt det på golvet och låtit kylskåpsdörren stå öppen. Vit vätska har runnit ut över hela golvet och du tänker i all denna röra att det kommer bli jobbigt att dra ut skåpet för att kunna komma åt och göra rent. Matvarorna är förstörda och lika bra att kastas. Fast egentligen, allt hade åkt i soporna i alla fall. Vem vet vad som mer har blivit tafsat och ätit på?

Du går runt för att försöka se vad som blivit stulet.
I vardagsrummet ser du att dvd:n är borta. Likaså tv-spelet som sonen älskar. Han kommer bli så ledsen. Skålen som brukar stå på vardagsrumsbordet är omkullvält och frukten är spridd över golvet.
Orkidén som du fick av mamma på din födelsedag ligger uppryckt från sin kruka. Rötterna pekar upp mot taket. Det liknar fingrar som sträckts ut i ett rop på hjälp. Ett av de krämfärgade kronbladen bär ett solkigt avtryck från en skosula.

Du fortsätter in i sovrummet. Direkt när du kliver in ser du det. Smyckeskrinet. Det ligger gapande tomt mitt på golvet. Du sjunker ner på knä och drar en hand över det svarta sammeten. Allt är borta. Halsbandet du ärvt av mormor, ringen du fått av din man på er tioåriga bröllopsdag och länken du haft på din handled när du döptes. Minnen, som inte går att värderas i pengar.
Ditt förflutna.
Nu finns allt detta hos någon som inte bryr sig.
Kanske de här människorna hade skrattat åt din dumhet att förvara skrinet inne i garderoben. Varför hade du inte lagt allt i bankfacket?
Jo, därför att du trodde inte det skulle kunna hända dig. Det händer bara andra.
Så fel du hade …

Scenariot är skrämmande – och händer alltför ofta.
Man kan tycka att det bara handlar om materiella saker, men det är det ju oftast inte.
Det handlar om minnen, saker som du kanske slitit som ett djur för att kunna skaffa och som nu symboliserar den lycka du kände när den äntligen fanns i ditt hem.
Jag skulle bli så arg.
Vilken rätt har du att bryta dig in i mitt hem och ta det som inte tillhör dig?
Vad som är mitt är INTE ditt!
Skapa dina egna minnen och våga inte röra mina …

Det här inlägget postades i Lite av varje. Bokmärk permalänken.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *