Överlevnadsguide i skrivarbubblan

Ytterligare en vecka har gått och nu sitter jag i bloggsoffan igen.
Idag gästas jag av en talangfull författare, som jag vet att vi kommer få se en hel del av i framtiden. I tio år filade hon på sin debutroman ”Bödeln, Frälsaren, Observatören”. En psykologisk spänningsroman som utspelar sig på en tropisk ö. Denna roman köptes sedan upp av det världsomfattande förlaget HarperCollins som i samtycke med författaren gav den ett nytt namn och ett nytt utseende. Och tro mig – den är så jäklarns bra!

Välkommen Catrine Tollström!

webb_svartvitLiten

Varmt tack för att jag får vara din gäst, Åsa! Eftersom skrivintresserade människor följer bloggen tänkte jag dela med mig av tips som kan ha avgörande inverkan på en författares överlevnad.

Man vs number of words. Förstå att du är en krigare som utan fruktan lämnar moderskeppet. Nu handlar allt om antal ord i din text. Du är Bear Grylls som blir avsläppt med fallskärm långt bortom civilisation.

Näringsintag. Du har förstås gjort exakta beräkningar och bunkrat upp för att klara dygn av skrivande. Men saker kan gå snett. Till exempel kan det vara så att du planerat att ta en chokladtryffel i belöning efter varje färdigskriven scen. Men det vi vet ju alla – man kan inte lita på sina händer. Ibland är de tjuvaktiga fingrarna framme, bara sådär, fast du har sagt åt dem. Om problem uppstår får du fråga dig själv vad Rambo skulle ha gjort. Eller Chuck Norris.

Ett klassiskt spörsmål är vin eller inte vin till skrivandet. Här är vi alla olika. Men, ja, du har chokladpraliner, eller hur? Vin är väldigt gott till choklad …

Mental beredskap. Flow är vår drog och detta tillstånd är inte helt olikt trans. I skrivbubblan är vi beredda att göra vad som helst för att boosta vår kreativitet. Varför inte smälla på med hela kitet av poesi, rökelse, mantran, panflöjter och delfinsång? Några intressanta yogarörelser kan öka blodflödet till hjärnan. Eller varför inte utöva lite tantrasex om du nu nödvändigtvis måste umgås. Allt för konsten!!

Sömn. Som alla författare har du block och penna nära sängen. Trots detta uppstår ett intressant fenomen när du vaknar mitt i natten med idén till århundradets roman, bästa titeln ever eller en slutscen som skulle få förlag att erbjuda ekonomiskt oberoende. Du vet att du inte får fucka upp det här. Ändå sträcker du inte ut armen och antecknar. Vem ska man skjuta på när man vaknar på morgonen? Rådet är att inte vara alltför hård mot sig själv. Vi gör alla misstaget att tro att vi har ett fungerande minne. Det har vi inte.

Eliminera hinder. Här är vår utgångspunkt att allt som inte bidrar till skrivflow är hinder. Det inbegriper även positiva saker som vackert väder och tårtkalas. Men be aware! Du tror du är säker, mobilen är avstängd och sociala medier är ett bleknande minne. Då har du inte räknat med husdjur, detta mest lömska av författarhinder. Katten kliver nonchalant över tangentbordet och skriver en helt oväntad cliff hanger, mest bestående av paragraftecken. Hunden lägger en boll i ditt knä med den där blicken som dränker dig i en ocean av dåligt samvete. Din partner lägger sin … eller, nä *tvingas nu censurera mig själv*

Du som ännu inte skriver på någon roman och möjligen blir avskräckt av ovanstående vill jag ge ett par ord av tröst. Man KAN skriva utan skrivbubbla, beat sheets, avancerade synopsis och hysteriskt höga mål. Har jag HÖRT.

See ya på andra sidan bubblan!

/Catrine Tollström

OmslagHemsidaheader_Svart

En presentation av mig och underbara recensioner av min debutroman hittar du på författarhemsidan catrinetollstrom.se

Experimentet gavs ut hos HarperCollins Nordic i höstas och släpps på norska, danska och finska i mars 2016.

Adda gärna på Facebook och följ min författarsida https://www.facebook.com/tollstromcatrine/

 

 

 

Det här inlägget postades i Blogga hos Bonelli. Bokmärk permalänken.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388

En kommentar till Överlevnadsguide i skrivarbubblan

  1. Hanna-Maija Bergman skriver:

    Bra. Kul??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *