Så har vi alltid gjort

Har du tänkt på vilka vanedjur vi människor är?

Om vi vistas flera gånger i samma lokaler sätter vi oss för det mesta på samma platser, familjer har bestämda platser vid matbordet, och de flestas dagar ser oftast likadana ut.
Rutinerna är oftast detsamma och i vissa familjer går de till och med så långt att det ska vara bestämda maträtter på bestämda dagar.
Eller, vad vet jag? Det kanske var vanligare förr.

Dag Öhrlund berättade på helgens kurs om en vän till honom som bor på en väldigt liten ort och som vägrar ge efter för rutinen och slentrianen. Hans sätt är att alltid växla handlingen mellan ortens två butiker och aldrig ta samma väg med bilen. Det kan ju innebära problem eftersom det i princip bara finns en väg in och ut.

Varför är detta då så viktigt för en del? Det här med rutiner.
För att jag tror att det skapar en trygghet. Det gör det i alla fall för mig. Inte för att jag inte välkomnar förändringar, för det gör jag verkligen. Men det är inte lätt att tänka om.

Människor som tänker utanför lådan imponerar väldigt lätt på mig.
Ta det här med att brainstorma. Har aldrig fattat grejen. Eller jo, det är klart att jag fattar grejen, men istället för att haka på och rida på vågen så sitter jag där som ett fån och får tunghäfta. För att alla andra är så coola och fullkomligen sprutar ur sig idéer. Sådan är inte jag. Jag måste tänka läääääääänge och väl. Smaka på en idé, känna hur den känns i magen.
Det är likadant med manusidéer. De kan komma snabbt och i första skedet kännas som de mest briljanta som någonsin kommits på. Tills några timmar eller dagar senare. Men ibland träffar tanken rätt och DÅ, DÅ känns det i hela kroppen. Det bubblar och pirrar och det går inte komma fort nog till datorn.
Härlig känsla!

Ofta påminns jag om att livet inte är en enda lång raksträcka.

Norpan822007_4_13_1_26_58-1Den kan vara både krokig, guppig och innehålla hinder. Och när jag tänker efter så är det nog – i långa loppet – bara bra.
För det skulle väl bli jäkligt tråkigt annars?

Det här inlägget postades i Lite av varje. Bokmärk permalänken.
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/c/4/asabonelli.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 388

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *